Tipps

Här kommer lite tipps på skötsel av Kanin samt lite om uppfödning!

Underlag:

Det fins ju en drös olika underlag för smådjur. Till lejonhuvade kaniner så bör man tänka på vad som inte fastnar i deras päls.

Jag använder spån som grund och halm över, då spånet gärna fastnar i pälsen, så är det bra att ha halm över. Men man kan även använda underlags "pellets" som ser ut som stora pellets bitar. Det är det jag rekomenderar till Lejonhuvade kaniner.

Tänk på att bedda runt i halmet utan att försöka röra spånet under, då faller spillningen ner till botten och kaninen slipper komma i kontakt med spillningen.

Föda:

Många ger sina kaniner blandfoder som inehåller bla torkad majs, morätter och pellets. Detta kan vara farligt för Kaninen att äta dagligen, då dom gärna väljer ut godbitarna i maten, och struntar i den fiberrika födan, det leder till att dom inte får i sig de fibrer dom behöver, samt att kaninen lätt kan få övervikt. Jag rekomenderar därför att ge dom Pellets av god kvalité och hög fiberhalt (minst 18%, helst 20-25%) 2-3 matskedar om dagen, för kaniner under 3kg. När Kaninerna är små (upp till 7 månader) eller om kaninhonan är drecktig så ska dom ha fri tillgång till maten.

Hö ska alltid finnas tillgänglig för kaninen! 80% av kaninens föda ska vara Hö!

Vattnet ska inte vara iskallt när det ges till kaninen då det kan leda till magsmärtro, men inte heller ljummet eller varmt.

Naturgodis som persilja, maskrosblad, morötter, ska inte heller ges i för stor mängd. Tänk på kaninens storlek, Ger du kaninen en hel morot som är i samma storlek som kaninen är lång, så är det som att en människa skulle äta godis som var lika stor som en själv. Grönt är bra för kaniner att äta, så ge hellre mindre och fler dagar i veckan.

Kaniner behöver ej ha saltsetn, den missbrukar kaninerna lätt. Bra grundfoder som hör och pellets räcker.

Omvårdnad:

Lejonhuvade kaniner kräver pälsvård, borsta dom minst 1ggr i veckan tycker då jag. Sen är det ju olika från kanin till kanin. Håll koll vid analöppningen så att det inte tovar ihop sig. Jag brukar använda mig av en topps och babyolja för att göra rent analöppningen om det klibbat ihop sig, oftast bör man få hålla mäst koll när dom är små.

Jag brukar alltid kolla kaninernas öron, ögon, bett och analöppning när jag borstar och klipper klorna. På så sätt hittar man lättare sjukdommar eller avvikande saker så att kaninen får hålla sig frisk och kry. Kolla gärna kaninens tänder då och då, då tänderna kan växa för långt om tänderna misskötts. växer tänderna så pass långt att kaninen inte kan äta själv, då måste man genast kontakta en veterinär.

Bada kaninen behövs inte, om den håller ordning på hygienen bra. Vissa kaniner tycker om det och andra inte.

 

Mortion:

En kanin behöver dagligen mortion, låter du kaninen bara sitta i sin bur utan att få röra sig i större utrymmen så blir kaninen lat och lätt överviktig. Har du kaninen ute så se till att ha en utehage till den, så att den kan få komma ut och springa av sig. Har du kaninen inne, så se till att ha ett rum som den kan få skutta i OBS!! ha koll så att inte kaninen biter på elsladdar! mycket farligt för kaniner och kan leda till att kaninen får en elchock och dör. Antingen har du kaninen i ett rum utan sladdar, eller så försökrar du sladdarna med ett plastskydd som går att köpa i elektronik butiker.

Leksaker uppskattas alltid av kaniner, det fins tunnlar, broar, pallar, bollar, bjällror, ja allt möjligt. Se vad just din kanin tycker om!

 

Inredning:

Förrutom matskål, vattenskål och höhållare till buren, så ska man alltid ha något som kaninen kan gnaga på, det kan vara ett trähus, en kvist (äppelkvistar älskar mina kaniner) det fins lite allt möjligt i djurbutiker att hitta.

 

Uppfödning:

Att föda upp kaniner kräver lite jobb. Det är inte bara att låta dom växa till sig, ge dom mat och sen sälja dom. Utan mycket pyssel på vägen.

När honan blir dräcktig och har varit det i ca 2v, så måste man låta henne vara lite för sig själv, bär henne inte om det inte är ytterst nödvändigt. En hona går dräcktig i ca 31 dagar (28-33) 1v före födseln så ska man göra buren grundligt ren. Ställ gärna in en bolåda åt honan, så ger du henne de bästa förutsättningarna till en lyckad förlossning.

Om honan av någon anledning sprider ut ungarna i boet och själv inte bär tillbax dom. Ta då försiktigt ut honan ur buren, dränk dina händer i honans urin (jag använder plasthandskar som jag dränker i urin) och bär försiktigt tillbax ungen till boet. Kontrollera alltid om alla ungar lever. Tar man i ungen utan handskar eller urinlukten, så kan kaninmamman känna av att ungen lucktar annurlunda och där med tro att det inte är hennes unga, och då bita ihjäl ungen.

Skulle det bli någon unge som av någon anledning inte får i sig tillräckligt mycket mat, så kan man "tvångsmata" ungen med hjälp av honan. Då tar man honan och lägger henne på rygg, håller ett stadigt grepp om honan, lägger ungen på honans mage, då söker ungen outomatiskt efter en spena att kunna dricka från. Tänk bara på att hålla i ungen hela tiden, då honan kan börja sprattla och skjuta bort ungen. Det är lättare att vara 2 vid tvångsmatning.

Stressa inte upp honan när kaninungarna är så små så att dom inte klarar sig själva. Känner honan sig hotad på något vis så kan det gå så illa att hon biter ihjäl ungarna för att skydda dom.

Efter ca 2-3 veckor så börjar ungarna komma ut från bot, då har dom öppnat ögonen och man kan ta i dom.

vid 3e veckan så börjar ungarna smaka på fast föda.

4-6 veckan kan man börja ana vilket kön det blir.

6-8 veckan ställer tarmen och magen in sig på fast föda, dom slutar då dia och är extra kännsliga för sjukdommar.

Ungarna bör inte lämnas bort fören dom är 8v gammla. Men hanarna bör ha flyttat från mamman innan 11-12 veckor, då det blir könsmogna.

För att få ungarna så tama och tillfreds som man vill att en kanin ska vara, så kräver det mycket kärlek och mys. lär dom i tid att människor inte är farliga, låt dom komma fram själva, sitt med dom, klappa dom när dom skuttar fritt på golvet, bjud över barn så att dom kan leka (fint!) med ungarna. Jag brukar även sätta igång damsugaren då och då så att dom lär sig att det inte är något farligt.

Välkommen

Välkommen till lejontanden.n.nu.

Facebook

Nyhetsbrev










(Lämna tom)

Länkar

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.    (klicka här för att förlänga premium)(info & kontakt)